Privacywetgeving en kerken

Is de nieuwe privacywetgeving ook van toepassing op kerken?

Binnenkort is de nieuwe privacywetgeving (AVG) van kracht. Dit is belangrijk voor kerken aangezien deze naast persoonsgegevens ook veel bijzondere persoonsgegevens bewaren. Dit houdt in dat er extra maatregelen genomen moeten worden. Onder bijzondere persoonsgegevens vallen onder andere religie, medische gegevens en etniciteit. Ook gelden er speciale regels voor minderjarigen. Veel van deze zaken komen binnen een kerkgenootschap aan bod.

In dit blog zetten we een aantal zaken speciaal voor kerken op een rijtje.

Een kerk is een vereniging die bestaat uit leden. De vereniging mag onder voorwaarden gegevens van de leden verstrekken aan andere leden. Voor het verstrekken van gegevens buiten de kerk mag dit alleen wanneer er een wettelijke basis voor bestaat. Leden, of wettelijke verzorgers van leden indien minderjarig, hebben het recht alle gegevens over zichzelf in te zien, te laten verwijderen of over te zetten naar een andere organisatie. Deze rechten van betrokkenen zullen in een proces moeten worden vastgelegd.

Publicatie op het internet is toegestaan wanneer de persoonsgegevens alleen voor de leden benaderbaar zijn en bijvoorbeeld worden afgeschermd met een code. Ook moet de publicatie worden opgenomen in de doelstelling van de vereniging. Ook verenigingen moeten voldoen aan de overige eisen binnen de privacywetgeving. Zoals de plicht om datalekken te melden en een verwerkingsregister bij te houden inclusief benodigde verwerkersovereenkomsten.

De wetgeving verplicht kerken een privacybeleid op te stellen waar in duidelijke taal wordt aangegeven hoe, waarom en wat zij doen inzake persoonsgegevens. Kerken hebben binnen de wetgeving geen uitzonderingspositie en moeten net als andere verenigingen per 25 mei 2018 voldoen aan de nieuwe wetgeving.

Hulp nodig bij de nieuwe privacywetgeving?

kerkSPOT is de samenwerking aangegaan met Privacy Zeker om gemeenten te ondersteunen op het gebied van de nieuwe privacywetgeving. kerkSPOT door de privacy-waarborging in de software en Privacy Zeker op juridisch en organisatorisch gebied. Privacy Zeker is een "Legal Tech organisatie" met gespecialseerde en gecertificeerde (CIPP/E en CIP) medewerkers op het vlak van online privacy en legal. Zij zijn tegens partner van het centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming.

Zij zijn in staat u alle tools en begeleiding aan te bieden om ruim op tijd te voldoen aan de nieuwe wetgeving. Denk hierbij aan een privacyreglement, -procedures, ondersteuning bij datalekken, privacytraining voor uw medewerkers, een helpdesk en een Privacy Zeker Certificaat

Ga naar www.privacyzeker.nl voor meer informatie. Wanneer u aangeeft abonnee te zijn van kerkSPOT krijgt u ook nog eens korting op hun dienstverlening!