Cvandaag interview met Eduard

kerkSPOT is sinds hun begin in 2013 begonnen puur op het gebied van online communicatie. Al snel werd duidelijk dat er meer concrete behoeften waren waarin hulp geboden kon worden. Daarom is er al na het eerste jaar in samenwerking met enkele gemeenten een pilot gestart om de diensten uit te breiden. Maar wat beweegt Eduard, de oprichter van kerkSPOT, nou eigenlijk? Hoe is het gekomen dat hij dit werk is gaan doen en wat is het doel van kerkSPOT?

Waarom kerkSPOT?

“Voorheen had ik een fulltime baan die me weinig voldoening bracht en me uiteindelijk uitputte en op de rand van een burn-out bracht. Jarenlang heb ik dan ook gebeden en gezocht naar manieren waarop ik met de dingen die ik van God ontvangen heb een verschil kon maken. Ik wou graag werk kunnen doen dat zowel aansloot bij mijn hart, mijn talenten en het liefst ook nog in dienst van Christus. Maar ik was een ICT-er, een developer. Kortweg een eenvoudige nerd en geen theoloog of geestelijke. Maar op een gegeven moment werd het me duidelijk. De gemeente is op aarde geroepen om een Licht te zijn voor hun omgeving, daarom heb ik besloten me te committeren aan het dienen van degenen die al een verschil maken. Om die reden heb ik dit werk opgestart en ben ik gaan bouwen.

Ondanks dat ik dit nu wel heel gemakkelijk zeg was het enorme stap in geloof voor mij, maar ook voor mijn gezin. Maar God is trouw, en we zien heel duidelijk Zijn hand hierin. Iedere keer voorziet Hij ons van de dingen die we nodig hebben. Zowel voor ons gezin, maar ook voor anderen en de missie van kerkSPOT. Wanneer Hij roept en mensen in beweging zet zorgt Hij ook altijd voor mogelijkheden en middelen, ook wanneer we die nog niet zien. Dat is niet alleen maar een droge belofte op papier, maar dagelijkse realiteit voor al Zijn kinderen.

"Wij waren er niet klaar voor, ik was opgebrand door m'n vorige baan.
Maar GOD was er wel klaar voor, en dát maakt het verschil!"

Ik vind het bijzonder dat ik tegenwoordig dit mooie werk mag doen en het is bemoedigend te zien en te horen hoe dingen in de praktijk uitwerken. Het is fantastisch om op deze manier samen te kunnen werken met broers en zussen aan een doel die veel hoger is als onszelf. Ik geloof dat we als gemeente geroepen zijn om elkaar te dragen. Het is dan ook mijn hoop en gebed dat iedere kerkelijke gemeente die hiermee gediend wordt nog meer verschil kan maken op de plaats waar ze gevestigd zijn”.

Wat is je doel met kerkSPOT?

Op de website staat hier het volgende over: “kerkSPOT is opgericht om alle kerken en gemeenten van Nederland te dienen. Wij vereenvoudigen de dagelijkse werkzaamheden van de lokale kerk waardoor zij zich meer kan richten op de essentie: het verspreiden van de boodschap en de hoop van Christus”.

“Uiteindelijk komt het er op neer dat Christus verkondigd moet worden waardoor mensen vrijheid en Leven vinden. Alle dagelijkse en praktische werkzaamheden die hierbij komen kijken moeten zo eenvoudig mogelijk uitgevoerd kunnen worden, zodat er zoveel mogelijk tijd overblijft. Tijd die gebruikt kan worden voor de bediening waartoe je geroepen bent. Maar ook tijd waarin we ons ongestoord kunnen insluiten met God om door Hem bediend, verfrist en versterkt te worden. Zonder die tijd met Hem is het onmogelijk om effectief en krachtig ‘in het veld’ te opereren”.

"Uiteindelijk komt het er op neer dat Christus verkondigd moet worden
waardoor mensen Vrijheid en Leven vinden"

Waarom uiteindelijk deze drie diensten?

De dienstverlening bestaat vanaf nu uit kerkSPOT WEB (Online Communicatie), kerkSPOT Management (Administratie & Organisatie) en kerkSPOT Connect (Onderlinge verbondenheid). Hoe is dit zo tot stand gekomen?

“Het zijn drie verschillende onderdelen met elk een eigen specifieke functie binnen een lokale gemeenschap. Het klinkt gek, maar deze drie gebieden zijn eigenlijk op een hele natuurlijk manier ontstaan het afgelopen jaar. Het biedt de gelegenheid om heel gericht mooie oplossingen te kunnen ontwikkelen die aansluiten bij hoe de kerk functioneert (vandaar ook de naam Churchware). Daarnaast is het zo dat wanneer de drie samengevoegd worden er een prachtige synergie ontstaat. Het een ontsluit heel veel mogelijkheden bij het ander, het bekende 1 + 1 = 3. Maar als ik daar over ga uitweiden dan staan we hier morgen nog, want ik ben er veel te enthousiast over. Op de website heb ik geprobeerd hier wat over te vertellen”.

En nu? Wat zijn de plannen voor de toekomst?

“Ik ben blij met het resultaat tot nu toe, en vind het mooi te zien hoe het systeem zijn uitwerking vind in de verschillende gemeenten. Maar dat is absoluut geen reden om stil te gaan zitten. Ik zie en hoor nog teveel mogelijkheden waarmee het leven van de lokale kerk eenvoudiger gemaakt kan worden, m’n handen jeuken al als ik er alleen maar aan denk”

 


Zoals gepubliceerd op Cvandaag
6 november 2015

« Bekijk alle blogs

 

Aanbevelingen